De zorg en jongeren een stem geven

Het liefst blijft Bart Kuit voor altijd in Koekange wonen en zo stapte hij in de gemeentepolitiek om zijn steentje bij te dragen om De Wolden jong, fris te houden.

We treffen Bart Kuit bij Huize Echten, waar hij vol enthousiasme aan het werk is. “Ik haal heel veel voldoening uit het werk als persoonlijk zorgbegeleider, want ik kan mensen met een verstandelijke beperking helpen om in de maatschappij mee te laten draaien en hen hopelijk een mooie dag te bezorgen. Mensen helpen, dát geeft mij energie en zo ontstond het idee om in de politiek te stappen in De Wolden.”

“Mijn ouders zitten verder niet in de politiek, dus het was echt een eigen idee. Van jongs af aan vond ik het wel al geweldig om samen met mijn opa de 2e kamer debatten te kijken op televisie. Doordat ik vanaf mijn 15e jaar in de zorgbranche belandde, ontdekte ik hoeveel tevredenheid het mij geeft om iets voor anderen te kunnen betekenen. Het deel “andere mensen helpen” werd voor mij steeds belangrijker en graag zou ik nóg veel meer mensen op 1 dag willen helpen. En zo kwam het plan om in de politiek te stappen. Elke steen waarop je loopt, elk evenement, elke regel, elk besluit loopt via de politiek. Door in de politiek te stappen, zou ik ook mijn steentje kunnen bijdragen en mee kunnen denken over de maatschappij en belangrijke thema’s in de gemeente. Vanuit mijn eigen leeftijd en werk, staan voor mij de zorg, jongeren & vrijheid bovenaan.”

Gemeente De Wolden ligt in de snelst vergrijzende provincie van Nederland: Drenthe. Zelf wil Bart hoe-dan-ook in Koekange blijven en zou over 30 jaar dan ook graag nog in een bruisende gemeente willen wonen. “Wel merk ik dat ik toch echt wel één van de jongste ben binnen de gemeentelijke politiek, terwijl het juist heel belangrijk is om te blijven verjongen. Politiek is iets waar je interesse in moet hebben en het kost al-met-al ook redelijk wat tijd. Hopelijk blijven er in de toekomst toch ook jongeren binnenstromen, zodat we als gemeente blijven verjongen en vernieuwen. Daar wil ik mij wel graag voor inzetten.”

Volgens Bart is De Wolden een hele fijne en saamhorige gemeente om in de politiek te zitten. “We delen allemaal onze liefde voor de gemeente en willen de kracht van de dorpscultuur bruisend houden. In De Wolden worden jaarlijks heel wat initiatieven op poten gezet door-en-voor burgers en dat vind ik persoonlijk de mooiste initiatieven.”

Verhuizen naar een andere gemeente? Daar moet Bart niet aan denken!

“Natuurlijk heb ik wel toekomstdromen om uiteindelijk in Den Haag te staan, maar dan blijf ik gewoon reizen vanuit De Wolden. De rust, ruimte en het vertrouwelijke vind ik hier gewoon heel prettig. Wanneer ik aan het werk ben bij Huize Echten, loop ik naar buiten en kan ik rechtstreeks het Roekpad oplopen, het bos in. Dat is toch genieten?”