Raadsvergadering

8 oktober 2015: besproken en besloten(09-10-2015)

Donderdag 8 oktober 2015 vergaderde de gemeenteraad van De Wolden. Ook deze vergadering is live uitgezonden via internet. Het videoverslag van deze avond kunt u terugkijken viadewolden.nl/gemeenteraad.

Er maakten drie inwoners gebruik van het vragenhalfuur voor de burgers. De heer Van Hunen sprak in namens omwonenden met betrekking tot het bestemmingsplan Om de Kamp 22 in Ansen. De heer Bruintjes sprak in over de migrantencrisis en de heer Hijmans lichtte zijn ingestuurde brief over de opvang van vluchtelingen toe. Tijdens het vragenhalfuur voor de raad diende Jaap Wiechers (CU) een artikel 37A-vraag in over het aantal statushouders. Hij vroeg het college hoeveel statushouders er nog gehuisvest moeten worden en hoe dit gecommuniceerd wordt met inwoners. Wethouder Jan ten Kate beantwoordde de vragen.

Verklaring vluchtelingenproblematiek

Douwe Oosterveen (Gb) las namens alle fracties de volgende verklaring voor:

"De raad van De Wolden wil graag een positief, opbouwend geluid laten horen betreffende het humane vraagstuk, de opvang van vluchtelingen, waarvan de huidige tijd een oplossing van ons vraagt. De raad ziet de polarisatie in de samenleving en maakt zich daar ernstige zorgen over.

Wij willen uitspreken, in vertrouwen op goede uitvoering door het college, dat ook de gemeente De Wolden bijdraagt, in goed overleg met onze inwoners, aan het oplossen van deze problematiek."

Kennisname ontwikkelingen m.b.t. IKC Wolderwijs en beschikbaarstelling financiële bijdrage

Op voorstel van het CDA werd het voorstel opiniërend besproken. Het CDA en de andere fracties vonden dat het stuk nog niet rijp was voor besluitvorming. De informatie was achterhaald en de fracties hadden nog veel vragen.

Karin Brouwer (CDA) vroeg zich af, wanneer ben je nu eigenlijk een IKC? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? En wie kunnen subsidie aanvragen? Een omschrijving hiervan ontbreekt. En wie er is nu eigenlijk opdrachtgever, vroeg de PvdA zich af. Een goede afstemming ontbreekt en wat zijn nu eigenlijk de voordelen van de samenwerking vroeg Mark Turksma (PvdA) zich af. Ook Erik Verheijen (GL) wilde op de rem trappen. Wordt de onderwijsinstelling een maatschappelijke instelling? Marcel Hulst (VVD) benadrukte de scheiding van publieke en commerciële belangen. Ook Gerrie Hempen (Gb) stelde de vraag hoe het college verwacht te kunnen voorkomen dat er met publiek geld commerciële doeleinden worden behartigd. Albert Haar (D66) voegde daaraan toe: "Enthousiasme is een goede zaak, maar continuïteit is beter." Jaap Wiechers (CU) oordeelde ook dat het voorstel totaal niet actueel en incompleet was. Vooral bij de financiering zette hij vraagtekens.

Wethouder Pauwels reageerde op de vragen. Zij komt voor de volgende vergadering met een nieuw voorstel.

Overige besluiten:

  • Instemming jaarverslag 2014 en de jaarrekening 2014 van de Stichting Wolderwijs;
  • Vaststelling Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen gemeente De Wolden 2015;
  • Evaluatie van het integraal jeugdbeleid;
  • Ingekomen stukken.